Mijn favorieten

5 misstanden

Je eerste huis kopen? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Ben je toe aan de volgende stap in je leven en wil je samenwonen en ga je eerste huis kopen? Dan kun je altijd de hulp van een makelaar inschakelen. Maar voordat dat zo ver is, moet je je door een berg van informatie heen worstelen. Om het allemaal een beetje duidelijker te maken, hebben Funda en de Rabobank de vijf grootste misstanden voor je op een rij gezet.
 

Geen spaarpot = geen huis

Het is iets wat je regelmatig hoort: wie een huis wil kopen, moet een behoorlijk grote zak spaargeld meenemen. Dat is op zich een logische redenering, want sinds 2018 kun je een hypotheek afsluiten tot 100 % van de waarde van je koophuis. De bijkomende kosten als die van de notaris, overdrachtsbelasting en taxatiekosten komen daarmee dus voor eigen rekening. Die kosten kunnen oplopen tot zo’n 6 % van de totale koopsom. Willen je ouders je helpen bij het kopen van je eerste woning? Dat scheelt! Zij mogen namelijk eenmalig fiscaal voordelig een bedrag tot € 100.800 schenken als het besteed wordt aan het kopen van een huis. Een voorwaarde is wel dat je tussen de achttien en veertig jaar bent.
 

Met een laag inkomen kun je geen huis kopen

Mensen met een lager inkomen denken vaak dat een huis kopen geen optie is. Toch zijn er ook met een laag inkomen mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld in veel gemeenten startersleningen af te sluiten. Dat is een extra hypotheek met gunstige voorwaarden om het gat tussen het bedrag dat je maximaal kunt lenen en wat je nodig hebt op te vullen.
 

Verbouwen kan met de nieuwe hypotheekregels niet meer

Heb je dan eindelijk je droomhuis gevonden, maar ben je toch niet weg van die groene jaren zeventig keuken? Waar je voorheen je verbouwing liet meefinancieren in de hypotheek, mag je nu maximaal 100 % van de koopsom lenen. Wat nu? Gaat die mooie droomkeuken nu aan je neus voorbij? Nog niet! Als een verbouwing van de keuken volgens de taxateur zorgt voor een stijging van de waarde van het huis, kun je gebruik maken van een bouwdepot: een deel van je hypotheek waar je verbouwingen uit betaald.
 

Kopen is een té groot risico

Een huis kopen brengt zeker risico’s met zich mee. We kunnen 3 soorten risico’s onderscheiden: inkomensrisico (wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen), schaderisico (schade door bijvoorbeeld brand) en restschuldrisico (bij de verkoop van je huis blijft er een schuld over omdat de waarde van het huis is gedaald). Het is altijd goed om de risico’s in beeld te hebben, zodat je je zo goed mogelijk kunt afdekken. Je kunt je tegen schade en werkeloosheid bijvoorbeeld goed verzekeren. Als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan onder voorwaarden een eventuele restschuld worden kwijtgescholden als je bijvoorbeeld de hypotheek over langere tijd niet kunt betalen of je huis moet verkopen door bijvoorbeeld werkeloosheid.
 

Studieschuld = geen hypotheek

Je hebt gestudeerd en nu heb je een flinke studieschuld aan je broek hangen. Je wil een huis kopen maar kan dat wel? En moet je zo’n studieschuld nou wel of niet verzwijgen? Je kunt in zo’n geval wél lenen, maar afhankelijk van de schuld, minder. Datzelfde geldt wanneer je een actieve creditcard of privéleaseauto hebt. Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), maar het is wel belangrijk om een studieschuld te noemen bij een gesprek met een hypotheekadviseur of verstrekker. Hij of zij kan precies voor je uitzoeken wat je per maand kunt missen voor je eerste droomhuis. Als je er voor kiest je studieschuld te verzwijgen, kunnen de totale maandlasten later misschien vies tegen vallen.


Bron: Funda, 27 mei 2018
 

Huis verkopen Rotterdam? Voorberg NVM Makelaar Rotterdam helpt je op weg!