Mijn favorieten

Ben je nieuw op de woningmarkt?

Je eerste stappen op de huizenmarkt, zijn altijd spannend. Het is nieuw en je ziet een hoop, misschien wel onnodige, beren op de weg. Eerder zetten we al een aantal misvattingen voor je op een rijtje. Nu zullen we een aantal dingen voor je ophelderen. Terwijl het nu nog onbekend terrein is, ben je voor je het weet een pro in zaken als hypotheek, rente, aflossen en verbouwingskosten.

 


Huis kopen iets voor jou?

Het klinkt logisch, maar toch... Zeggen dat je een huis wil kopen is één ding, maar het daadwerkelijk doen is iets anders. Het kan handig zijn om nu alvast te bedenken of je nu al wilt kopen of dat het misschien beter is even te wachten. Als je bijvoorbeeld nog niet weet waar je wil gaan wonen omdat er een nieuwe baan in het verschiet ligt, is het misschien beter nog even te wachten. Wel kun je alvast de eerste stap zetten: zet alle kosten op een rijtje. Hoeveel kun je lenen? Welke kosten komen er allemaal kijken bij het kopen van een huis? Haak je al af bij het beantwoorden van deze twee vragen? Laat een hypotheekadviseur je helpen. Die kent de regels en weet waar je aan moet denken als je je eerste huis koopt. Of je tweede... of derde...
 

Maak je eerste huis betaalbaar

Hoe? Wees voorbereid! Wist je namelijk dat de komende jaren de maximale hypotheek die je mag afsluiten daalt? Altijd handig om te weten. Dat betekent namelijk dat je steeds meer eigen geld nodig hebt voor bijkomende kosten. Ook als je hier en daar wat wil verbouwen, zul je dus (deels) zelf je portemonnee moeten trekken. Het goede nieuws voor de starter is echter wel dat er verschillende mogelijkheden zijn om toch je droomhuis te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de Starterslening. Dat is een lening die je af kunt sluiten bij de gemeente. Of wellicht kunnen je ouders je helpen bij de aankoop van je eerste woning.
 

Welkom in de wonderen wereld van hypotheken...

Voordat je een huis ging kopen vond jij de woorden annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek waarschijnlijk alleen maar hele goede woorden voor galgje en had je geen idee wat ze betekenden. Je bent niet de enige hoor... Als het gaat om een hypotheek zijn er heel wat mogelijkheden. Goed advies is precies wat je nodig hebt. Klein detail en erg handig om te weten: een (studie)schuld kan van invloed zijn op het bedrag dat je kunt lenen.
 

Bieden en onderhandelen

Yes! Droomhuis gevonden? Dan kan het bezichtigen, bieden en onderhandelen beginnen. Je kunt een aankoopmakelaar in arm nemen, maar je kunt het ook zelf doen. Zelf doen bespaart kosten, maar dan is het wel handig om precies te weten wat je moet doen. Het is namelijk meer dan alleen een bod uitbrengen. Je moet precies weten wat de staat van het huis is, of er verborgen gebreken zijn, wat het energielabel is, maar ook hoe en welke hypotheek je af moet sluiten.
 

Waar je óók nog aan moet denken

Voordat de dozen worden gepakt en de kurken geknald kunnen worden, zijn er een aantal zaken waar je even aan moet denken. Denk aan maandelijkse lasten die komen kijken bij een koophuis. Welke verzekeringen moet je allemaal afsluiten? Alles afgerond en koop gesloten? Verzamel je verhuisteam en laat de verhuizing beginnen!


Bron: Funda (2018), Nieuw op de huizenmarkt? Welkom!
 


 Huis verkopen Rotterdam of huis kopen Rotterdam? Voorberg NVM Makelaar Rotterdam helpt je op weg!