Mijn favorieten

De belangrijkste ontbindende voorwaarden

Als je een droomhuis hebt bezichtigd en je gaat een bod doen (lees hier hoe het hele proces verloopt), ontbreken de ontbindende voorwaarden bijna nooit. Ontbindende voorwaarden zijn duidelijke voorwaarden waardoor een koper de koop kan ontbinden. Deze voorwaarden zorgen er voor dat de koper beschermd wordt tegen een bouwkundige of financiële strop. Welke ontbinden factoren zijn er? En is er voor jou een voordeel als verkoper?
 


Financieringsvoorbehoud


Een belangrijke en misschien wel de meeste bekende is het financieringsvoorbehoud. Dit is van groot belang als een koper niet weet of hij een hypotheek rond kan krijgen. Met een financieringsvoorbehoud geeft de koper aan dat hij een aantal weken de tijd nodig heeft om een hypotheek te krijgen. Meestal gaat het om zes weken. Mocht het niet lukken om een financiering rond te krijgen, kan de koper zonder al te veel gedoe van de koop af zien. Vaak moet hij dan wel twee afwijzingen van de bank kunnen laten zien.
 

Bouwkundige keuring


De koper kan ook aangeven een bouwkundige keuring uit te willen voeren. Hier kan een maximaal bedrag voor direct noodzakelijke kosten aan gebonden worden. Zeker bij oudere huizen is een bouwkundige keuring van belang voor de koper. Tijdens zo'n keuring wordt er gekeken naar de bouwkundige staat van de woning, of wel: hoe de woning er technisch gezien aan toe is. Informatie die voor de koper handig is, voordat hij overgaat tot de definitieve koop. Voor verkoper is het ook fijn dat zaken op papier staan. Zo kun je achteraf niet aansprakelijk gesteld worden voor allerlei mankementen aan het huis.
 

Ontbinden bij gebreken


Mocht er, volgens de koper, te veel mis zijn met het huis, of zijn de kosten voor een verbouwing hoger dan hij kan betalen, kan hij er voor kiezen het voorlopig koopcontract te laten ontbinden. Het is dan wel van belang dat de koper duidelijk op papier laat zetten dat hij die mogelijkheid wil hebben. Het is verstandig om hierin ook de datum van de bouwkundige keuring op te nemen. Dit om misverstanden te voorkomen, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Let wel op dat de koper de uitkomst van de bouwkundige keuring (de inschatting van de herstelkosten) zou kunnen gebruiken bij de onderhandelingen.

Over voorwaarden als een financieringsvoorbehoud of bouwkundige keuring wordt zelden onderhandeld. Het is iets dat een koper in zijn voorstel opneemt en het is aan de verkoper om hier mee akkoord te gaan of niet.
 

Opleverdatum


Dit is geen ontbindende voorwaarde, maar wel een essentieel onderdeel van het bod: de oplevering. Dé dag waarop de nieuwe eigenaar de woning graag wil betrekken. Het gebeurt niet vaak dat dit er voor zorgt dat een koop niet door gaat omdat koper en verkoper het niet eens zijn over de opleverdatum, maar het kán een breekpunt zijn. Dus, neem het zekere voor het onzekere en zorg dat de datum zwart op wit komt te staan. 
 

Ontbindende voorwaarden voor verkoper


Ontbindende voorwaarden zijn er vooral voor de koper, maar ook de verkoper kan ontbindende voorwaarden opnemen in de tijdelijke koopakte. Bijvoorbeeld als de verkoper een restschuld heeft en er zeker van wil zijn dat deze gefinancierd kan worden bij de aankoop van het nieuwe huis. Lukt dat niet, dan kan de verkoper nog van de verkoop af.Bron: Funda (2018), De belangrijkste ontbindende voorwaarden

 


 Huis verkopen Rotterdam of huis kopen Rotterdam? Voorberg NVM Makelaar Rotterdam helpt je op weg!