Mijn favorieten

Duurzaam wonen en besparen tegelijk?

Een duurzaam huis is iets wat iedereen wel wil. Voor het zover is, zul je eerst hier en daar moeten investeren. Wist je dat, als je dat slim aanpakt, je uiteindelijk juist kun besparen met het verduurzamen van je huis? Lees hier of het ook voor jou financieel loont. 

Dat we zuiniger moeten zijn op onze aarde, dat is geen verrassing. De CO2-uitstoot moet omlaag om zo de opwarming van de aarde binnen de perken te houden. Hoe energiezuiniger je woning, hoe beter het energielabel. Lees hier wat het energielabel precies inhoudt.
 

Duurzame hypotheek

Hypotheekverstrekkers spelen hier heel slim op in. Wil je een duurzaam huis? Dat begint dus al bij het verhuizen of oversluiten van je hypotheek. Sterker nog: het is eigenlijk een heel slim moment om over verduurzaming na te denken. Als je bezig bent met je hypotheek, kan het behoorlijk in je voordeel werken om iets meer te lenen zodat je in de toekomst lagere energielasten hebt en het milieu ontlast. Als jij en je partner bijvoorbeeld een gezamenlijk toetsinkomen hebben van € 33.000,-, mag je € 9.000,- buiten de maximale hypotheekberekening laten als je dat bedrag inzet voor het verduurzamen van je huis. Zo hoeft de wens om te verduurzamen je hypotheekaanvraag niet in de weg te zitten.
 

Meer lenen met verduurzamen

De Nationale Hypotheek Garantie heeft ook iets waarmee je voordelig kunt verduurzamen: het Energiebespaarbudget. Daarmee mag je bij het afsluiten van je hypotheek namelijk 106% van de woningwaarde lenen in plaats van 100%. Die 6% extra komt dan in een speciaal bouwdepot terecht. Je moet het geld dus wel daadwerkelijk gebruiken voor het verduurzamen. Je hoeft vooraf niet al te beslissen wat je gaat doen. Dat geeft je de mogelijkheid om eerst te verhuizen en er daarna over na te denken. Maak je geen gebruik van het budget? Dan los je het gewoon af op je hypotheek.
 

Kosten-batenanalyse

Vind je het lastig inschatten hoeveel geld het verduurzamen gaat kosten en wat je er precies mee gaat besparen? Op internet kun je gemakkelijk een online 3D-duurzaamheidsscan van je huis maken. Hiermee zie je meteen welke maatregelen je kunt treffen, wat je er mee bespaart en wat het kost. Easy right?

Wil jij tips over het verduurzamen van jouw huis? Vraag het aan jouw Voorberg Makelaar Rotterdam.


Bron: Funda (2019),  Loont het verduurzamen van je huis?