Mijn favorieten

Energielabel aanvragen in 6 stappen

Ga je je huis verkopen Rotterdam? Dan is het sinds 2015 verplicht tijdens de verkoop een energielabel aan te leveren. Het energielabel is in het leven geroepen om huiseigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te treffen. Je woning kan daardoor veel aantrekkelijker worden voor potentiële kopers.

 

Wanneer moet je een energielabel aanvragen?

Vanaf 2015 is het verplicht een energielabel aan te leveren om het moment dat je je huis verkoopt. Het blijkt dat potentiële kopers het prettig vinden als het definitieve label van de woning al bekend is. De meeste verkopers vragen deze daarom aan op het moment dat ze hun woning te koop aan gaan bieden. De overheid heeft ieder huis een voorlopig energielabel gegeven. Die kun je definitief laten maken. Wist je dat je een betere beoordeling kunt krijgen als je energiebesparende maatregelen hebt getroffen?
 

Beter verkopen

Potentiële kopers kijken tegenwoordig ook naar het energielabel. Een gunstiger label kan dus het verschil maken ten opzichte van een andere woning waarin zij geïnteresseerd zijn. Een woning met label B is vanwege het lage energieverbruik een stuk aantrekkelijker dan dezelfde woning met label F. Het energielabel kan je dus helpen bij een goede en snelle verkoop van je woning. Je kan gerust met een van ons bespreken op welk moment in het verkoopproces jij het beste je energielabel definitief laat maken.
 

Hoe doe je dat?

Dat doe je via de officiële website energielabelvoorwoningen.nl in 6 eenvoudige stappen:
1. Login met je DigiD.
2. Controleer de gegevens van je woning en vul deze eventueel aan als je energiebesparende verbeteringen hebt aangebracht.
3. Voeg de bewijsstukken hiervan toe aan je dossier.
4. Kies een deskundige die de bewijsstukken gaat controleren.
5. Verstuur de gegevens.
6. Open je mailbox om je energielabel te bekijken. Het registreren is al automatisch gedaan!
 

Wat als ik géén energielabel aanvraag?

De overheid verplicht alle huiseigenaren een energielabel aan te leveren op het moment van verkoop van de woning. Verkoop je je huis zonder definitief label, dan riskeer je een boete van maximaal €405,-. Een voorlopig label is ook niet voldoende. We raden je dan dus ook altijd aan om bovenstaande stappen te doorlopen om het energielabel definitief te maken en een boete te voorkomen.


Bron: Funda