Mijn favorieten

Huisbiedingen via een inschrijving

Wanneer je een huis wit kopen kun je te maken krijgen met een biedingsproces via inschrijving. Voor mensen in de (grote) steden is dit al gebruikelijk, maar het komt ook vaker voor in kleinere gemeenten. Toch is niet voor iedereen helemaal duidelijk wat een inschrijving inhoudt. En hoe ga je hier als koper mee om?Het proces

Bij een inschrijving zijn er meestal 1 of 2 kijkmomenten waar veel kijkers of afkomen. Zij worden vervolgens voor een deadline gesteld waarin zij een bod kunnen doen met hun voorwaarden. Doordat dit per mail gebeurt weet je als potentiele koper niet wat de andere geïnteresseerden presenteren. Meestal wordt door de verkopers voor het hoogste bod met de beste voorwaarden gekozen. Over het algemeen is er maar 1 ronde waarin geboden kan worden. Je bod dien je in bij de makelaar dat het huis verkoopt.

Kans
Een inschrijving is dus een relatief lastig proces voor de koper, maar het biedt ook een kans. Zo krijgt iedereen de kans om een bod uit te brengen. Bij huizen zonder inschrijving kom je als potentiele koper soms niet eens tot het uitbrengen van een bod.

Vraagprijs
Bij een inschrijving kiest de verkoper in overleg met de verkoopmakelaar er soms voor om de woning onder de marktwaarde te koop te zetten. Dit om meer kijkers te trekken die het met elkaar uit moeten vechten. Zij voelen door de grote belangstelling waarschijnlijk meer druk om hoger te bieden.

Laat je dus op voorhand goed informeren over belangrijke zaken. Voordat je een bod doet is het namelijk handig om te weten voor welke prijs vergelijkbare huizen in de buurt verkocht zijn. Ook kun je bij een verkoopmakelaar informeren wat er gemiddeld overboden wordt op (vergelijkbare) huizen.

Ook is het handig om van tevoren voor jezelf een bedrag te bepalen dat je kunt en wilt betalen voor het huis. Het is aan te raden om een bedrag te bieden waar je tevreden mee bent wanneer het wordt geaccepteerd.

Bron: Funda (2019), Omgaan met een inschrijving als koper.