Mijn favorieten

Je eerste bezichtiging

Je zet je eerste stappen op de huizenmarkt en je gaat bezichtigen. Als je woningen gaat bezichtigen, krijg je te maken met een aantal ongeschreven wetten en regels. Je moet het maar net weten... Wil je niet voor joker staan of zonder dat je het door hebt, bloed irritant zijn? Hou dan deze regels in je achterhoofd als je je potentiële droomhuis binnenstapt voor de eerste bezichtiging. (Heb je al een lijstje met woonwensen gemaakt? Nee? Wij hebben alvast wat voor je op een rijtje gezet
 
 

1. Tools

Neem naast een lijst met vragen ook wat gereedschap mee. Denk aan een meetlint, een waterpas en een knikker. Die laatste kun je gebruiken om te kijken of er iets scheef staat. Maakt de knikker een vrije val, dan weet je genoeg. Probeer wel je mate van huizen-wijsneuzerigheid te beperken. Je mag best de speurneus uithangen, maar om nou al vanaf de eerste minuut met je schroevendraaier of autosleutel in het houtwerk te porren is ook zo wat. Dat kan voor irritaties zorgen.
 

2. Pokerface

Zet je aller pokerste pokerface op, want jou maken ze niks wijs! Word je tot over je oren verliefd, laat dat dan vooral niet te duidelijk merken. Onderhandelen met je roze bril op is namelijk niet echt zakelijk. 
 

3. Wees voorbereid

Het zal voor de makelaar niet de eerste keer zijn dat hij in paniek gebeld wordt omdat een kijker de woning niet kan vinden. Dat is niet erg, maar of je er een goede indruk mee maakt is de vraag. De daarop volgende blooper is dan weer dat je niet meer weet waar je je auto geparkeerd hebt. Dus, oriënteer je goed en weet waar je wezen moet.
 

4. Kinderen hinderen

Kinderen kunnen bij een bezichtiging (te) veel aandacht eisen. Ze hebben niet heel veel geduld en willen graag overal aanzitten. In de praktijk blijkt dat kinderen dusdanig afleiden, dat een groot deel van het huis gemist wordt bij de bezichtiging. Dat zou toch zonde zijn...
 

5. No phones please

Je staat er niet goed op als je tijdens een bezichtiging je volledige achterban een rondleiding geeft via de telefoon. Makelaars zijn het heus wel gewend dat kijkers foto's maken, maar het is niet prettig om continu met een derde onzichtbare partij in discussie te zijn.
 

6. Maak indruk

Tik op een aantal ruiten, trek de meterkast open, zet de kraan eens open en spoel het toilet door. Dat kan pijnlijke verrassingen voorkomen. Doe alsof je de buitenboel inspecteert, maar spiek stiekem even naar de datum in de rand van het dubbelglas. Zeg dan vervolgens heel non-chalant: 'Uit 1996 hè?'.
 

7. As above so below

Check de kelder of kruipruimte. Je wilt toch ook weten hoe het huis er aan de onderkant uitziet... Kun je er makkelijk bijkomen? Staat er water in? Ruikt het muffig of naar champignons? Vertrouw dan op je (speur)neus. Het zou kunnen dat er iets vochtigs aan het schimmelen is.
 

8. Voel de energie

Als je de meterkast toch open hebt, kijk dan gelijk of alle keukenapparatuur een aparte groep heeft. Ben je in een oud(er) huis? Kijk dan ook gelijk of er een aardlekschakelaar aanwezig is. En vraag dan ook gelijk naar het energieverbruik van de woning.
 

9. Stilte...

Als je, na een bezichtiging, niks meer van je laat horen zou je jezelf wel eens in de vingers kunnen snijden. Je verspeelt zo namelijk ook de kans op een andere mooie aanbieding van de verkopend makelaar. Al vond je dit huis niks, de makelaar kan ook op basis van jouw feedback je misschien iets anders aanbieden. Bovendien, het is ook wel zo netjes om even wat van je te laten horen.
 

10. Beter een goede buur

Als je er dan toch ben, loop gelijk even een rondje door de wijk en maak een praatje met de buren. Er hoeft niet gelijk een keiharde 'klik' te zijn, maar je hoeft ook niet iedere week Meester Frank Visser aan de deur te hebben. Want tja, beter een goede buur hè... Wie weet hoor je tijdens zo'n praatje pot nog wel wat meer over je aanstaande eigendom.

Lees hier welke 5 gebreken je tijdens de bezichtiging kunt ontdekken!
Bron: Funda (2018), je eerste bezichtiging


 


 Huis verkopen Rotterdam of huis kopen Rotterdam? Voorberg NVM Makelaar Rotterdam helpt je op weg!