Mijn favorieten

Let hier op tijdens een bezichtiging

Je bent naar een bezichtiging geweest en je bent enthousiast over dat leuke stulpje en de roze bril op je neus zorgt ervoor dat je geen vuiltje aan de lucht ziet en geen krasje op de muur. Terwijl die er misschien wel zijn... Deze 5 gebreken kun je zelf makkelijk ontdekken tijdens de bezichtiging.
 

 

1. Muren met scheuren

Je kunt er flink van schrikken als je ze ziet: scheuren in de muren. Het komt vaker voor bij de wat oudere woningen. Het hoeft niet per se een mega probleem te zijn, maar het is wel goed om er op te letten. Je kunt ook altijd de makelaar er vragen over stellen als je ze ziet. Het is logisch dat oudere huizen wat scheuren hebben. Vroeger werd er anders gebouwd en huizen 'bewegen' bovendien. Het kan voorkomen dat er soms wel ernstige problemen zijn. De makelaar en de verkoper moeten je daar eerlijk over informeren. Heb je toch je twijfels? Je kunt dan een bouwkundige vragen er naar te laten kijken. De paar honderd euro die je daar aan kwijt bent, kunnen je duizenden euro's ellende besparen.
 

2. Gaatjes in het hout

Als er kleine gaatjes in het hout zitten, kan het betekenen dat er houtworm in zit. Zeker als er nog een soort zaagsel bij ligt. Vooral als een woning houten vloeren, een houten dak of houten balken heeft is het belangrijk hier goed op te letten. Dat zijn namelijk de plekken waar de houtworm het liefst zit.
De insectenlarven kunnen veel schade aanrichten aan houtwerk en het zelfs vernielen. Dus, zie je gaatjes? Dan is het van belang onderzoek te doen naar de schade. Als deze meevalt, kun je het hout nog redden door middel van een verdelger. Als het hout al dusdanig beschadigd is, moet het vervangen worden. In het ergste geval betekent dat bijvoorbeeld dat er een heel nieuw dakgedeelte geplaatst moet worden.
 

3.  Vochtproblemen

Als je een huis koopt, zit je niet te wachten op vochtproblemen. En ook heeft niet iedereen zin om alles opnieuw te laten stuken. Om dit te testen, kun je altijd even op de muur kloppen. Verouderd stucwerk komt gemakkelijk los en als er vochtproblemen zijn, voel je een soort blazen omdat het vocht niet goed weg kan.
 

4. Verzakking

Kijk, als het mogelijk is, even van een afstandje naar de gevel. Zeker bij dijkwoningen is het belangrijk goed op te letten. Als de fundering niet goed is, verzakt (een deel van) het huis. Je ziet dat het beste van een afstandje.
Let ook op bij woningen met een aanbouw. Kijk zowel binnen als buiten naar de aansluiting van de aanbouw op de hoofdbouw. Is de kit rand boven breder dan onder? Dan is er een kans dat de fundering van de aanbouw niet goed is en dat deze aan het verzakken is.
 

5. Asbest

De horrorstof die tot 1994 gebruikt werd en dé nachtmerrie van huizenkopers is: asbest. Het werd veel gebruikt bij het bouwen en verbouwen van gebouwen. Vooral in isolatiemateriaal en plafonds. Asbest is kankerverwekkend en het verwijderen er van moet gedaan worden door een specialistisch bedrijf. Als het in een huis zit, is het van belang rekening te houden met extra kosten voor het verwijderen ervan.
Asbest heb je in vele soorten en maten. Het wordt het vaakst gevonden in plafonds, wanden, bij cv-installaties, bij haarden of in daken van schuurtjes. Je herkent het aan de kleur (wit, bruin, groen of geel) of door er op te kloppen. Het voelt zo hard als steen. Als je huis na 1994 gebouwd is, hoef je je er geen zorgen om te maken. Vanaf toen is er zéker geen asbest meer gebruikt.


Bron: Funda (2018), Deze 5 gebreken ontdek je makkelijk zelf tijdens een bezichtiging
 


 Huis verkopen Rotterdam of huis kopen Rotterdam? Voorberg NVM Makelaar Rotterdam helpt je op weg!