Mijn favorieten

Onderhandelen; hoe moet dat?

Nadat de koper een bod heeft gedaan en de verkoper een tegenvoorstel doet, zijn de onderhandelingen in gang gezet. Zaken als de kosten, voorwaarden en opleverdatum van de woning komen dan aan bod. Maar wist je dat je ook kunt onderhandelen over die leuke gordijnen of mooie haard?


Onderhandelen
Afbeelding: onderhandelen

Er zijn genoeg zaken om over te onderhandelen bij het (ver)kopen van een woning. Natuurlijk, de prijs staat stipt bovenaan, vaak gevolgd door de opleverdatum en ontbindenden voorwaarden. Daarnaast kunnen kopers vaak vallen voor de charmes van de roerende zaken, zoals die steigerhoute bank uit de tuin of dat Italiaanse fornuis uit de keuken. Ook daarvoor is te onderhandelen en het zou zonden zijn om dat niet te doen, niet geschoten is altijd mis.

5 tips voor het succesvol onderhandelen
Wij geven je een aantal tips die je kunt toepassen bij het onderhandelen. Sommige zullen voor de hand liggend zijn, aan andere zou je misschien niet zo snel denken.

1. Hulp van een aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar heeft het meeste verstand van de prijs-kwaliteit verhouding, heeft ervaring in onderhandelen en beschikt over de know-how over bouwkundige zaken. Daarnaast bespaart een aankoopmakelaar jou een hoop zenuwen!

2. Acteer
Je kunt 'hard to get' spelen door de verkopende partij een beetje op het verkeerde been te zetten wat betreft jouw wil tot kopen. Op deze manier blijft er ruimte om te onderhandelen. Je kunt bijvoorbeeld benoemen dat je meerdere huizen op het oog hebt en vindt dat er nog veel aan het huis gedaan moet worden (ook al is dat misschien niet zo).

3. Houd het zakelijk
Vooral als je besluit zelf te onderhandelen in plaats van het uit te besteden een aankoopmakelaar (wat officiëler aanvoelt). Zorg wel dat je vriendelijk blijft zodat de gunfactor een rol kan spelen. Let wel op dat de gezelligheid er niet voor zorgt dat jij je achterste van je tong laat zien.

4. Verdiep je in de verkoper
Misschien wil de verkoper wel snel van zijn huis af. In dat geval kun je goed over de prijs onderhandelen bijvoorbeeld. Of misschien hebben jullie gemeenschappelijke kennissen waardoor de gunfactor weer een rol kan spelen.

5. Hoogste bod benoemen
Indien je de indruk krijgt dat er weinig onderhandelruimte is kan het slim zijn je hoogste bod te benoemen. Door er een deadline aan mee te geven kun je der verkoper toch een beetje onder druk zetten om zo misschien tot onderhandelingen te komen.

Bron: Funda (2019), Onderhandelen doe je zo