Mijn favorieten

Taxatierapport

Taxatierapporten zijn rapporten die veel nuttige informatie bevatten omtrent het huis. Bij taxaties wordt er een actueel waardeoordeel verbonden aan het huis, de grond en de ligging ervan. Dit wordt gedaan door een gecertificeerde taxateur.Redenen

Er zijn meerdere redenen voor het uitvoeren van een taxatie. Verkopers laten hun huis taxeren om een beeld te krijgen van wat hun huis waard is. Aan de andere kant wordt het gebruikt voor het verkrijgen vaan een financiering. De gemiddelde duur voor het verkrijgen van een dergelijk rapport is een week. Andere redenen zijn bijvoorbeeld fiscale zaken zoals overlijdens kwesties en een overdracht aan kinderen.

Nederlands Woning Waarde Instituut
Het Nederlands Woning Waarde Instituut, ofwel NWWI, is een onafhankelijk instituut dat rapporten keurt. Het geldt als een keurmerk voor de taxateurs. Het valideert taxaties volgens strikte richtlijnen. Alleen taxateurs die aan strengen kwaliteitseisen voldoen, zijn bij het instituut aangemeld.  

Het rapport
Tijdens de taxatie let de NVM-makelaar op de volgende belangrijke aspecten:

  • Staat van onderhoud;
  • Inhoud en oppervlakte;
  • Functionele indeling;
  • Kwaliteit van constructie en gebruikte materialen;
  • Rechten en plichten, zoals erfpacht en recht van overpad;
  • Ligging van de woning in de directe omgeving.
     

De taxateur neemt daarnaast ook contact op met de gemeente voor informatie over het bestemmingsplan. Ook kijkt een taxateur naar de vraag en aanbod en de prijsontwikkeling in de regio.

Bij Voorberg NVM Makelaars kun je naast aankoopmakelaar en verkoopmakelaar ook terecht voor een taxatierapport. Ook voor een gevalideerd NWWI-rapport ben je bij ons aan het juiste adres!

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij adviseren je graag!


Bron: Funda (2019), Taxatie: wat en wanneer?