Mijn favorieten

Van bieden tot notaris

Het kopen van een woning is een heel proces. Tussen het doen van het eerste bod en de daadwerkelijke overdracht bij de notaris kan een behoorlijke tijd zitten. Funda heeft alle stappen voor je op een rij gezet:
 

Het openingsvoorstel

Je bent naar een bezichtiging van het te koop staande huis geweest. Tijdens de bezichtiging zijn er meerdere mensen die geïnteresseerd lijken. Afhankelijk van de manier waarop de woning verkocht wordt, doen de geïnteresseerden een openingsbod. Wordt er een tegenbod gedaan, dan is het onderhandelen begonnen! Als een woning via bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure verkocht wordt, breng je een eindvoorstel uit bij de verkopend makelaar.
 

De onderhandelingen

Er mag met meerdere partijen tegelijk worden onderhandeld, vooropgesteld dat dit aangegeven wordt bij de gegadigden. De verkoper staat vrij om onderhandelingen af te breken, als er bijvoorbeeld een beter bod gedaan wordt. Het is uiteraard wel zo chic om de partij waarmee je op dat moment in onderhandeling bent duidelijkheid te geven over de manier waarop er met de biedingen wordt omgegaan. Zowel kopers als verkopers zitten formeel nog nergens aan vast, zolang het koopcontract niet getekend is.
 

Mededelingsplicht

Verplicht en tevens wel zo netjes! De verkoper is verplicht de koper te informeren over onzichtbare gebreken, waarvan verkoper weet dat ze er zijn. Een koper heeft hier namelijk recht op. Als een koper expliciet vraagt naar bijvoorbeeld de staat van het dak, mag een verkoper het niet verzwijgen als het lekt. Ook al is hier niks van te zien.
 

Het bod accepteren

Op een gegeven moment zijn verkoper en koper eruit. Het bod is geaccepteerd! Verkoper kiest voor bijvoorbeeld de hoogste bieder of degene die iets minder biedt, maar wel flexibel is qua oplevering van de woning. Ook verkoper kan dergelijke voorwaarden stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat de verkoper eerst de financiering voor de nieuwe woning rond wil hebben.
 

Koopakte tekenen

Na het onderhandelen en het maken van goede afspraken, is het zover: de koopakte tekenen. Alle afspraken die gemaakt zijn, zijn op papier gezet in de koopakte. Zowel verkoper als koper ondertekenen deze. Dat is tevens het moment dat de wettelijke 3 dagen bedenktijd ingaan voor de koper. Als die dagen voorbij zijn, is het wachten tot aan de ontbindende voorwaarden is voldaan voordat de overdracht gepland staat.
 

Ontbindende voorwaarden koper

Een van de bekendste ontbindende voorwaarden in de koopakte van een woning is het financieringsvoorbehoud. De koper wil natuurlijk zeker weten dat hij een hypotheek kan afsluiten om het huis te kopen. Er kan ook een voorbehoud van een bouwkundige keuring worden opgenomen. Mochten uit de keuring verborgen gebreken naar voren komen, kan de koper besluiten de koop niet door te laten gaan.
 

Ontbindende voorwaarden verkoper

Ook de verkoper kan ontbindende voorwaarden laten opnemen in de koopakte. Als een woning bijvoorbeeld met een restschuld verkocht wordt, kan de verkoper laten opnemen in de koopakte dat de verkoop ontbonden wordt als de bank de restschuld niet wil financieren.
 

De eindinspectie

In de koopakte wordt een datum opgenomen waarop aan de ontbindende voorwaarden voldaan moet zijn. Als alles goed is, kan de woning officieel worden overgedragen. Voordat de allerlaatste handtekening bij de notaris wordt gezet, maakt de koper nog een rondje door het huis om te kijken of alles volgens afspraak wordt achtergelaten. Vaak worden tijdens deze inspectie ook de meterstanden opgenomen.
 

Naar de notaris

Na de eindinspectie is het zo ver. Het huis verandert officieel van eigenaar. Dat gebeurd als koper én verkoper de leveringsakte tekenen bij de notaris. Verkocht! Tijd voor een nieuw avontuur...
 

 Huis verkopen Rotterdam of huis kopen Rotterdam? Voorberg NVM Makelaar Rotterdam helpt je op weg!
 
Bron: Van openingsbod tot overdracht, Funda (2018)