Mijn favorieten

Waarom een bouwtechnische keuring?

Met een bouwtechnische keuring zorg je dat je geen miskoop doet. Uit onderzoek blijkt dat slechts een derde van de personen die een huis koopt een desbetreffende keuring laat uitvoeren. Vooral starters zijn niet op de hoogte van van het bestaan van deze keuring. Wij leggen je hier uit wat zo een keuring precies inhoudt.Wat is een bouwtechnische keuring?
Simpel gezegd: een onafhankelijke visuele inspectie van een woning. Het geeft jou inzicht in de bouwkundige staat van de woning die je van plan ben te kopen. In het geval van gebreken krijg je ook een beeld van wat het kost om het huis wel in de goede staat te brengen. Deze kosten zijn opgesplitst in kosten op termijn, directe kosten en woningverbetering. Op deze manier weet jij waar je de komende jaren op het gebied van financiën aan toe bent.

Waarom een bouwtechnische keuring uit laten voeren?
De voornaamste reden voor een bouwtechnische keuring is dat je precies weet wat je koopt. Het levert jou een beeld op van de staat van de woning en, zoals eerder benoemd, krijg je inzicht in wat het kost om eventuele gebreken aan de woning te verhelpen. Daarnaast kan de bouwkundige je ook adviseren indien er verder onderzoek nodig is, naar bijvoorbeeld funderingsproblemen.

Er is gebleken dat mensen liever één keer een relatief klein bedrag uitgeven aan een professioneel iemand dan na de aankoop van hun huis voor financiële verrassingen komen te staan. Het financiële inzicht dat zo een keuring je biedt zorgt er ook voor dat jij je hierop kan instellen voordat je koopt. Hierdoor kun je van tevoren goed inschatten of je genoeg spaargeld hebt voor eventuele eerderbenoemde kosten en dit kun je ook meenemen in je overweging van de hoogte van het bod.

Wanneer een bouwtechnische keuring uit laten voeren?
Een dergelijke keuring kun je altijd uit laten voeren en kan nooit kwaad. Over het algemeen is het aan te raden om het bij oudere woningen, gebouwd voor 1990, zeker te doen aangezien de kans bij deze woningen op achterstallig onderhoud groter is. Het voorbehoud van een bouwtechnische keuring is inmiddels toegevoegd aan het koopcontract waardoor het ontbonden kan worden wanneer de herstelkosten van gebreken hoger uitvallen dan vooraf gedacht.


Bron: Funda (2019), Waarom een bouwtechnische keuring?