Mijn favorieten

Wat doet een verkoopmakelaar voor je?

Een huis verkopen doe je niet zomaar. Want hoe wordt bijvoorbeeld de vraagprijs bepaald? Ze zijn dan ook misschien wel het grootste cliché van de woningmarkt: de makelaar in het strakke pak. Maar wat doet hij of zij eigenlijk voor je? En waarom is het zo handig om er een te hebben?


 
De makelaars van Voorberg NVM Makelaar Rotterdam begeleiden de verkoop van de woning van A tot Z. Het begint op het moment dat jij besluit je woning te verkopen. Een van onze makelaars komt bij de langs voor de vrijblijvende waardebepaling. We kijken dan naar het huis en bespreken de verkoopstrategie. Als we terug zijn op kantoor, doen we grondig onderzoek naar jouw woning en woningen in de buurt.
 

Vraagprijs vaststellen

We kijken naar de gegevens die in het Kadaster bekend zijn van je woning, maar we onderzoeken ook de recente verkopen van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Als er bijzonderheden zijn in het bestemmingsplan, doet dat wat met de prijs. Komt er in de toekomst bijvoorbeeld een drukke weg voor de deur te liggen, dan is dat van invloed. Ook aspecten als de staat van het onderhoud en de Vereniging van Eigenaren spelen een rol.

We kijken ook naar de wensen die jij als verkoper hebt. Wil je snel het huis verkopen? Wat is je oplevertermijn? Hoe gaan we de woning in de markt zetten? En misschien wel het belangrijkste: wat wordt de vraagprijs? Wij adviseren de verkopers, maar wat de definitieve vraagprijs wordt overleggen wij altijd. Als je woning na bijvoorbeeld 6 maanden nog niet verkocht is, kun je de vraagprijs altijd nog aanpassen.
Realiseer je goed: de verkoopmakelaar doet geen bod op jouw woning, hij wil het voor je verkopen en geeft een verwachte verkoopprijs. Verkopers zijn soms toch geneigd om voor de makelaar met de hoogste vraagprijs te gaan. Dit hoeft niet altijd positief uit te pakken!
 

Bemiddelen

Als alle afspraken rond de verkoop gemaakt zijn, gaan we jouw woning verkoopklaar maken. De fotograaf komt langs, we gaan een woningpresentatie maken, zetten onze social media kanalen in voor de promotie en melden de woning aan op onze site en Funda.

Dan gaan we los! De bezichtigingen worden gepland. Verwachten we veel drukte bij jouw woning, dan plannen we twee kijkmomenten in waar we de bezichtigingsafspraken maken. Zijn er veel geïnteresseerden? Dan verkopen we, in overleg met jou, de woning middels een inschrijvingsprocedure. Dat houdt in dat iedereen die een bod wil doen, tot een bepaald moment bij ons een eindvoorstel in kan dienen. Wij verzamelen alle biedingen en bespreken die met jou. Als de koper gekozen is, gaan wij een koopakte opmaken. Zodra beide partijen akkoord zijn met het concept van de akte, laten wij de verkoper eerst tekenen. Daarna tekent de koper. De volledig getekende akte met alle bijlagen, sturen wij naar de notaris.
 

De overdracht

Op de dag van de overdracht doen wij de eindinspectie met de kopers. Je mag daar bij aanwezig zijn, maar hoeft niet. We lopen de laatste ronde door de woning en noteren de meterstanden.

En dan is het zo ver: de officiële sleuteloverdracht. Gefeliciteerd, je huis is nu echt verkocht!


Je kunt bij ons niet alleen te recht als je verkoopplannen hebt. Ook wij kunnen als jouw aankoopmakelaar Rotterdam optreden!Bron: Funda (2019),  Wat doet een verkoopmakelaar?