Mijn favorieten

Wat heb je aan een energielabel?

Hoe energiezuinig een woning is, wordt aangegeven in het energielabel. Hoe je een energielabel aanvraagt, schreven wij al eerder voor je op in een aantal eenvoudige stappen. Maar wat moet je nou eigenlijk allemaal weten over het energielabel?

Sinds 2015 is bij de verkoop (of verhuur) de eigenaar van de woning het verplicht een definitief energielabel te overhandigen. De labels beginnen bij een donkerrode G (zeer hoog energieverbruik) en lopen tot een donkergroene A (zeer zuinig).
 

Een voorlopig energielabel

Zit je op Funda te kijken en komt je droomhuis voorbij en wil je bezichtigen, maar heeft het een niet al te best energielabel? Laat je daardoor niet meteen afschrikken! Het kan zomaar zijn dat dit een voorlopig exemplaar is. Het voorlopige label is slechts een schatting op basis van het bouwjaar, het type woning en het energielabel van vergelijkbare woningen. Wil je weten wat het definitieve label gaat worden? Vraag het simpelweg bij de verkopend makelaar of de verkoper van de woning. De verkoper is het namelijk verplicht een definitief label te overhandigen voor de overdracht van de woning. Doet ie dat niet, hang hem een boete van de Rijksoverheid boven het hoofd die op kan lopen tot € 405,-. Dat is toch zonde geld...
 

Waarom bestaat een energielabel eigenlijk?

Het energielabel bestaat al sinds 2008 en is volgens Europese richtlijnen opgesteld. De Europese Unie wil de consumenten zo stimuleren om hun huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Het label geeft namelijk precies aan waar ruimte voor verbetering zit.
 

Klopt mijn label wel?

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Als je deze in de tussentijd nog niet defintief hebt gemaakt of je hebt inmiddels je zolder geïsoleerd, kan het zijn dat dat het label niet meer klopt. En nu hoor ik je denken: wat moet ik dan doen? De veranderingen zul je door moeten geven bij de overheid. We raden je dat zeker aan als je verhuisplannen hebt (duurzaam wonen en geld besparen tegelijk? Lees hier wat dat inhoudt)! Uit onderzoeken van de Universteiten van Maastricht en Tilburg is namelijk gebleken dat woningen met een groener label vaak sneller in waarde stijgen en makkelijker verkopen. Dat klinkt interessant hè?

Heb jij verhuisplannen en ben je nog opzoek naar een makelaar in Rotterdam? Bij Voorberg NVM Makelaars kun je terecht voor verkoop, aankoop en taxaties!

Bron: Funda (2018): Wat heb je aan een energielabel en Wat als mijn energielabel niet klopt?
 

Huis verkopen Rotterdam of huis kopen Rotterdam? Voorberg NVM Makelaar Rotterdam helpt je op weg!