Mijn favorieten

Eigenwoningforfait, wat is dat?

Zo... je hebt je verhuisteam naar huis gestuurd en je hebt de oplevering achter de rug. Dan heb je nu dus officieel een koophuis. Je krijgt dan minstens één keer per jaar te maken met eigenwoningforfait, namelijk op het moment dat je de belastingaangifte gaat doen. De Belastingdienst telt het eigenwoningforfait op bij je jaarlijkse inkomen (tenminste, als je koopwoning ook je hoofdverblijf is).

 

 

Wat is dan precies eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait is een bepaald bedrag dat bovenop het belastbaar ingekomen wordt geteld. Waarom? Omdat de Belastingdienst dit bedrag ziet als fictieve extra inkomsten uit je woning. Je kunt het zien als een soort vergoeding voor het woongenot in je eigen huis.
 

Waarom het eigenwoningforfait?

Het klinkt misschien een beetje raar: belasting betalen omdat je een eigen huis hebt. Je hebt toch al aardig wat geld neergelegd voor je hypotheeklasten. Maar toch: de Belastingdienst ziet het als extra inkomen in natura. Je hoeft namelijk, als je een eigen huis hebt, geen huurwoning (meer) te betalen. Zo kun je dus vermogen opbouwen. Bovendien zou je je huis (deels) kunnen verhuren en op die manier inkomsten genereren.
 

Hoe bereken je het eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde (de marktwaarde die de gemeente vaststelt) van je woning. In 2018 is het eigenwoningforfait voor de meeste woningen 0,70 % van de WOZ-waarde. De Belastingdienst heeft een handige tabel gemaakt waarin je kunt zien welk percentage je je voor jouw woning moet nemen. Dit is overigens wel gewoon voor eigen informatie. De Belastingdienst berekent namelijk in de belastingaangifte zelf het eigenwoningforfait.
 

Zaken om op te letten

Oke, als je het hele jaar in dezelfde woning heb gewoond, is het wat simpeler het eigenwoningforfait te berekenen. Maar wat nou als je verhuisd bent? Dan wordt het 'gesplitst': je berekent het eigenwoningforfait voor het aantal dagen dat je stond ingeschreven op het oude adres en voor de periode dat je op je nieuwe adres woont. Dit tel je bij elkaar op et voilà! Ben je geswitcht van een koop- naar een huurwoning of andersom, dan betaal je uiteraard alleen eigenwoningforfait over de periode in je koophuis.

Heb je (een periode) in het buitenland gewoond, maar je hebt een eigen huis in Nederland? Ook dan betaal je eigenwoningforfait. Je hoeft maar in één situatie niet te betalen en dat is als je een nieuwbouwhuis hebt dat nog in aanbouw is, en waar je dus nog niet woont. Pas vanaf het moment dat je je inschrijft, betaal je. Dat geldt ook als je al verhuisd bent en je oude huis nog te koop staat.

Eigenwoningforfait... leuk woord voor galgje ook!Brod: Funda (2018),  eigen woningforfait, wat is dat?
 


 Huis verkopen Rotterdam of huis kopen Rotterdam? Voorberg NVM Makelaar Rotterdam helpt je op weg!