Mijn favorieten

Woningwaarde en vraagprijs

Er zit wel eens een verschil tussen de vraagprijs en de waarde van een woning. Soms valt de prijs hoger uit dan de daadwerkelijke WOZ-waarde. Als je een huis wilt kopen is het van belang dat je inzicht hebt in de waarde van het huis zodat je een goed bod kunt doen.


Bron foto: Woonaccent

Hoe wordt de waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld door taxateurs en makelaars. Hierbij kijken zij vooral naar de ligging van het huis. Daarnaast wordt er gekeken naar de wijk en/of straat van de woning, het bestemmingsplan en de ontwikkelingen in de buurt bij in het bepalen van de waarde. In grote steden zijn huizen vaak duurde doordat er veel animo van potentiele kopers waardoor de waarde van een woning vaak omhoog schiet.

Naast het soort huis is ook de staat van de woning een belangrijk factor voor de waarde van de woning. Zaken als achterstallig onderhouden en duurzaamheid (energielabel) van de woning zijn van invloed op de waarde. Ook de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt worden meegenomen bij het vaststellen van de waarde.

Als je benieuwd bent naar de waarde van jouw huis kun je een (vrijblijvende) waardebepaling inplannen. Indien je interesse hebt in een woning en een goed beeld wilt krijgen van de woning kun je gebruik maken van een aankoopmakelaar.

Hoe wordt een vraagprijs bepaald?
In principe wordt er hierbij naar dezelfde factoren gekeken als bij de waardebepaling van een woning. Toch ligt de vraagprijs wel eens boven de woningwaarde. Dit kan komen door het huidige aanbod in jouw regio (bij weining aanbod stijgen de prijzen) of doordat de woning instap klaar is.  

WOZ-waarde
De WOZ-waarde is een jaarlijks door de gemeente vastgestelde indicatie van de waarde van een woning. Dit wordt bepaald door de ligging en oppervlaktegegevens van de woning. Aan de hand hiervan wordt door de gemeente berekend hoeveel belasting je moet betalen. De WOZ-waarde is makkelijk op te vragen, maar is geen precieze afspiegeling van de daadwerkelijke waarde van een huis. Dit komt doordat de gemeente uitgaat van het bedrag dat de woning op zou moeten brengen op 1 januari van het voorgaande jaar. Daar komt bij dat er geen rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld een nieuwe keuken of kozijnen.

Bron: Funda (2019), Moeten vraagprijs en woningwaarde gelijk zijn?