Mijn favorieten

Woonwensen top 8: zet alles op een rijtje!

De zoektocht naar je ultieme droomhuis is gestart! Lijstjes zijn dan je nieuwe beste vrienden. Simpelweg omdat ze je gedachten ordenen, dingen ophelderen en zorgen voor inzicht. Hoe begin je nou zo'n lijstje? Wij hebben de woonwensen top 8 alvast voor je op een rijtje gezet. Schrijf je mee?

 

 

1. Locatie

Waar wil je wonen? Denk eens goed na: wat wil je zien als je uit je raam kijkt? Wat wil je horen als je buiten zit en waar wil je heen kunnen lopen als je de deur uit stapt? Ga je voor de rust van het platteland, de drukte van de stad of de gezelligheid van een buitenwijk?
 

2. Gezinssituatie

Met hoeveel 'huisgenoten' ga je in een huis wonen? Hoeveel slaapkamers, toiletten en badkamers wil je? Dit gaat verder dan simpelweg 'koppen tellen'. Je moet hier rekening houden met de behoeftes van alle huisgenoten of gezinsleden. Heb je een aparte werkkamer nodig? Is er iemand die een hobbykamer wil of heb je een kamer nodig om dingen op te bergen? Goed om in het achterhoofd te houden.
 

3. Budget

Hoe groot is het budget dat je hebt? Het klinkt misschien iets te voor de hand liggend, maar het schetsen van een financieel plaatje is belangrijk! Het is nooit leuk om in een fantastische woning te staan en achteraf de conclusie te moeten trekken dat 'ie onbetaalbaar is. Heb je je droomhuis gevonden, maar het je het financiële plaatje nog niet rond? Kom dan eens langs bij de Hypotheekshop Rotterdam - Blijdorp en laat een check doen!
 

4. Toekomstbeeld

Waar sta je over 5 jaar? Kies je voor de stad of een rustige buurt met veel kinderen? Ja... het is even in de toekomst kijken. Heb je nu geen kinderen, maar komen die er wel of heb je kinderen die binnenkort hun vleugels uit gaan slaan? Dit alles kan van invloed zijn van je aankoop.
 

5. Afstand

Ben jij iemand die zonder stress iedere dag in de file kan staan of ben jij het opvliegend type die alleen al bij het woord 'file' al een hap uit het dashboard neemt? Voordat je gaat bezichtigen is het handig om het woon-werktraject na te gaan. Zo ben je voorbereid op eventuele filegevoeligheid. Kortom, hoe ver wil je bij je werk vandaan wonen?
 

6. Familie

Wonen er, buiten je gezin, nog meer mensen bij je in huis? Ben je bijvoorbeeld mantelzorgen of heb je een oppas die af en toe blijft slapen? Zijn er mensen die permanent of tijdelijk bij je in huis wonen? Een garage, extra kamer, grote zolder of tuin waar een extra woninkje gecreëerd kan worden kan dan een uitkomst zijn.
 

7. Voorzieningen

Wat wil je allemaal in de buurt hebben? Vaak is dit punt het eind van het woon-wensenlijstje. Men denkt snel: het huis is leuk, dus we rijden dan wel snel op en neer naar de winkels/school/bakker. Dat is de eerste keren niet erg, maar als je er iedere dag een stuk of 4 keer op en neer moet... Wij snappen wel dat dat niet optimaal is.
 

8. Soort huis

Nieuwbouw, bestaande bouw of een kluswoning? Toch wel de kernvraag. Hoe veel tijd wil je aan een huis besteden? Het ene huis kun je zo betrekken, in het andere huis moet je grondig klussen en ben je misschien wel maanden bezig met verbouwen. Budget speelt hier ook weer een belangrijke rol bij...


Bron: Funda,  Het nut van een lijstje woonwensen (2018)


 


 Huis verkopen Rotterdam of huis kopen Rotterdam? Voorberg NVM Makelaar Rotterdam helpt je op weg!